temu napady astmy oskrzelowej oraz objawy ze strony innych narządów (skóra lub przewód
pokarmowy). W Polsce częstość jej występowania ocenia się na około 9%. Głównym
narządem reagującym na alergię jest błona śluzowa nosa, spojówki oraz gardło i oskrzela.
Chore osoby najczęściej są uczulone na pyłki traw i zbóż (około 80%), pyłki drzew (około
35%) i bylicy (8%). Pierwsze objawy alergii mogą wystąpić w każdym wieku nawet u
kilkumiesięcznych dzieci lecz choroba najczęściej ujawnia się między 10. a 20. rokiem życia,
rzadko pojawiając się po raz pierwszy po 40. r.ż. Przebieg choroby jest bardzo indywidualny.
U jednych przeważają dolegliwości ze strony oczu, u innych ze strony nosa lub też oba
narządy są dotknięte w równym stopniu. Nasilenie objawów ma ścisły związek z aktualnym
kalendarzem pyleń roślinnych (stężeniem uczulającego pyłku w powietrzu zgodnie z danym
miesiącem kalendarzowym)
Dolegliwości nasilają się w słoneczne, gorące i wietrzne dni gdy rośliny emitują większe
ilości pyłku. W deszczowe dni rośliny nie wyrzucają nowych pyłków, a te które unoszą się
w powietrzu zostają spłukane przez deszcz. Dlatego też chorzy w czasie deszczu czują się
znacznie lepiej a mogą być nawet wolni od objawów.
Objawy uczulenia
- Świąd, kłucie i pieczenie spojówek, nosa, gardła ,uszu, podniebienia
- Ataki kaszlu, kichania
- Katar
- Utrudnione oddychanie- chrapanie, poranna suchość w gardle
- Zapalenie spojówek (łzawienie, przekrwienie, obrzęk powiek, światłowstręt)
- Ogólne zmęczenie, bóle głowy, podwyższona temperatura ciała.
- Astma pyłkowa- okropnie męczący kaszel, duszność, świszczący oddech
- Zmiany skórne-pokrzywka, obrzęki, wypryski (szyja, zgięcia stawów)
- Objawy może nasilać dodatkowa alergia pokarmowa( czekolada, sery żółte,
pleśniowe, kiszona kapusta i ogórki, musztarda, wędzone ryby, wędzone wędliny,
truskawki, maliny, pomidory, cytrusy, ostre przyprawy, orzechy, suszone i
marynowane owoce i warzywa, drożdże, a także alkohole). Alergicy powinni
szczególnie wystrzegać się miodu.
produkowany w ogromnych ilościach jest bardzo lekki i może być przenoszony na duże
odległości. W Polsce najczęściej uczulają pyłki traw (ok.200 gatunków) Do najczęściej
uczulających gatunków należą:
- kupówka pospolita,
- mietlica pospolita,
- kostrzewa czerwona,
- rajgras wyniosły,
- tymotka łąkowa,
- tomka wonna,
- wiechlina łąkowa,
- wyczyniec łąkowy,
- życica trwała
- zboża (żyto)
pyłków w powietrzu przypada na drugą połowę maja, czerwiec i pierwszą połowę lipca.
Alergia na pyłki drzew występuje rzadziej a do gatunków najczęściej wywołujących objawy
alergii należą:
- leszczyna,
- olcha,
- brzoza,
- platan,
- buk,
- dąb,
- wierzba.
i kwietniu w przypadku uczulenia na brzozę. Okres pylenia topoli przypada na marzec-
kwiecień.
Alergia na pyłki chwastów występuje najczęściej późnym latem i jesienią. Do najbardziej
alergicznych można zaliczyć:
- bylica,
- babka,
- szczaw,
- pokrzywa,
- komosa
- dokładny wywiad z pacjentem
- dodatnie alergologiczne testy punktowe (metoda naskórkowa)
- skórne testy uczuleniowe
- badanie czynnościowe płuc- w podejrzeniu astmy pyłkowej
- próby prowokacyjne- donosowe lub dospojówkowe podanie diagnostycznych
roztworów alergenów pyłkowych.
- profilaktyczne- unikanie ekspozycji na alergen
- leczenie farmakologiczne- leki przeciwhistaminowe, przeciwalergiczne (kromony),
glikokortykosterydy (przeciwzapalne), sterydowe preparaty okulistyczne(przy
zapaleniu spojówek), leki sympatykomimetyczne (leki uzupełniające) - leczenie odczulające- immunoterapia wprowadzanie do organizmu wyciągów
substancji uczulających zaczynając od dawek minimalnych stopniowo je zwiększając
aż do dużych dawek.
Moim zdaniem najgorsze są objawy ze strony oczu w przypadku alergii. Warto w takiej sytuacji poczytać o tym jak sobie z nimi radzić na stronie DBAM O OCZY
OdpowiedzUsuń